Talisker 10

Talisker is ook een whisky met Scandinavische invloeden (net als Highland Park). De naam komt van het het Noorse “Thalas Gair” wat “hellende rots” betekent, de distlilleerderij is genoemd naar een nabij gelegen boerderij op een hellende rots. Het is de enige distilleerderij op het eiland Skye en is beschikbaar in vele expressies, hier ga ik het echter alleen hebben over de Talisker 10.
Talisker whisky wordt overigens gebruikt voor de eigen single malt maar ook voor blends en likeuren zoals Johnnie Walker en Drambuie. De Talisker 10 is gebotteld op 45,8% net als de Talisker Skye (de nas-variant van Talisker 10). De 10 is iets scherper dan zijn nas-variant maar beide zijn (wat mij betreft) prima whisky’s en misschien wel de beste uit de range van de ‘Classic Malts’.
Michael Jackson heeft voor deze whisky een unieke proefnotatie gemaakt: Op de neus heeft deze whisky heerlijke aroma’s. Hij is scherp, afgerond en bevat mooie rook-accenten. In de mond heeft Talisker 10 year een volledige moutigheid, licht stroperig, met zuurheid en een zeer grote peperige ontwikkeling. De afdronk is groot en lang én zeer peperig.

Talisker 10Talisker Skye

Mijn mening: Mogelijk de beste uit de Classic Malt range en gelukkig ook redelijk goed verkrijgbaar in café’s en restaurants. Een aanrader!