Laphroaig Quarter cask

Nou ben ik nooit een Laphroaig fan geweest, lichte rokerige whisky’s (niet licht-rokerig (denk aan Highland Park)maar lichte rokerige (denk aan Ardbeg, Laphroaig)) hebben mij nooit bekoord, Ardbeg is nog steeds niet aan mij besteed. Mijn slijter (vd Heijden uit Eindhoven) kent mijn smaak en weet dan ook precies welke whisky’s ik wel en niet moet proberen. Laatst kwam ik bij hem en liet hij mij de Laphroaig Quarter Cask proeven zonder te zeggen wat het was. Ik was werkelijk verbaasd om te horen dat welke whisky dat was (die dus nu uiteraard ook bij mij thuis staat). Dat zijn de leuke dingen van het hebben van een vaste slijter. Te commercieel? Ja natuurlijk ik blijf komen maar ik koop zeker niet alles wat ik daar proef, maar ik loop er wel binnen om even bij te kletsen.
Laphroaig is een distileerderij in Port Ellen op het eiland waar ook distilleerderijen als Ardbeg, Bruichladdich en Ardmore liggen. Laphroaig betekent zoiets als ‘de mooie kom bij de brede baai’. De quarter cask is gerijpt in een kleiner vat wat ‘m een rijke en volle body geeft.

Laphroaig

Proefnotities van anderen:
Neus: Rook, zeewier, eucalyptus, hooi, boter, bbq-vlees of ham.
Smaak: Rijk en dik, weer die bbq met turf, zeewier en een beetje medicinaal.
Finish: Long, vol, rokerig, bosvruchtenen kruiden.

Mijn mening: Blij verrast met deze expressie van Laphroaig. Of ik ‘m iedere avond ga drinken? Nee, maar hij gaat wel leeg. Deze is een stuk minder… hoekig (?) dan de standaard 10 jarige.