Glenfiddich 14 – Rich Oak

De Glenfiddich distilleerderij is gelegen in de vallei (Glen) van de rivier de  fiddich. Er wordt echter beweerd dat de naam afkomstig is van de dal van de herten, wat benadrukt wordt door de hertenkop als logo. De algemene typering voor de smaak van Glenfiddich is ‘fris en fruitig’, aldus de brand ambassador in Nederland.
Rich Oak verwijst naar de dubbele finish van deze whisky. Na zo’n 14 jaar in ex-bourbon vaten te hebben gerijpt krijgt deze whisky eerst een finish op nieuwe vaten van Europees eiken van ca 12 weken en dan nog eens 6 weken een nieuwe vaten van Amerikaans eiken. Deze dubbele finish op nieuwe (actieve) vaten zorgt voor een extra dimensie in de whisky en is tot zover mijn persoonlijke favoriet van de Glenfiddichs.

Proefnotities van anderen:
Neus: aangename aroma’s van eikenhout, boomfruit en vanille met tonen van gekapt hout, gedroogd fruit, rozijnen, abrikozen en een rijk scala aan kruiden
Smaak: een rijke en kruidige smaak van zoete vanille, appel, peer en karamel met hints van citrusvruchten en eikenhout
Finish: lang met warme tonen van eikenhout, noten en rijp fruit.

Glenfiddich_14RO

Mijn mening:
Als je de “standaard” 12 vergelijkt met deze is dat natuurlijk niet helemaal eerlijk maar aan de andere kant, als je toch ca € 30,- voor de 12 jarige wil betalen (plusminus) een tientje extra voor deze variant geen keus waar je spijt van krijgt! Wat mij betreft de beste uit de Glenfiddich reeks (ik ken overigens ‘alleen’ de 12, 14-RO, 15, 18, 21, Age of discovery en de Ordha)