Dalmore 15

De Dalmore 15 is de gepluste variant van de 12 jaar oude expressie. Klinkt logisch maar hier is het heel letterlijk te nemen. Dalmore 15 wordt eerst 12 jaar ‘standaard’ gerijpt en dan nog een 3 keer 1 jaar op verschillende sherry vaten. Van de 12 jarige expressie zijn nog dingen terug te vinden maar deze expressie is toch echt wel heel anders.

dalmore-15-yo

Ook op de deze fles prijkt de Royal Stag. De royal stag is in de 13e eeuw aan de MacKenzie clan toegekend uit dankbaarheid en getoonde moed. Het verhaal gaat dat Koning Alexander III op jacht was vergezeld door leden en de hoofdman van de clan. Tijdens de jacht werd de koning aangevallen door een hert en heeft de hoofdman van de clan dit kunnen voorkomen door het hert met 1 pijl te doden. Uit dankbaarheid mocht de clan de hertenkop voeren in het logo van de clan.

Proefnotities van anderen:

Neus: kersen is het eerst dat ik ruik, daarna komt er meer fruit, bloemen en meer zoetigheid
Smaak: ook weer kersen maar minder intens, manderijn, toffee, ook weer wat droog.
Finish: Niet al te lang, zoete tonen en zelf wat granen

Mijn mening:
Is feitelijk hetzelfde als bij de 12-jarige expressie: Het is niet de beste whisky die ik ooit heb geproefd, er zit wel een bepaalde gelaagdheid / complexiteit in maar die komt niet lekker naar voren, de balans is er niet. Eerder een mooie whisky voor koken en foodparing, bij de juiste combinaties kan deze whisky schitteren.