Dalmore 12

Dalmore 12 is de jongste telg uit de Dalmore range maar zeer vol van smaak. Dalmore wordt gemaakt onder toeziend oog van masterblender Richard Paterson aka ‘The nose’. OP youtube vind je filmpjes van hem waarin hij uitlegt hoe je whisky moet proeven, een genot om naar te kijken. De 12 jaar oude expressie vind ik zelf een tikkeltje droog maar zeer vol van smaak. De sherry is duidelijk aanwezig maar in het smakenpalet komen duidelijk sinaasappel en koffie naar voren.
dalmore-12-yo-ps

De flessen van Dalmore zijn een genot voor oog, op de fles prijkt fier de ‘Royal stag’. Deze hertenkop met 12 puntig gewei is toegekend aan de MacKenzie clan in de 13e eeuw, lang voordat de Dalmore whisky ontstond. In de 19e eeuw kwam de distilleerderij in handen van de clan en hebben zij trots de Royal Stag toegevoegd aan het Dalmore label. De distilleerderij is inmiddels niet meer in handen van de clan maar de hertenkop wordt nog steeds gevoerd.

Proefnotities van anderen:

Neus: olieachtig, fruit, zoet, sinaasappel, grapefruit en wat vanille
Smaak: een beetje droog en misschien zelfs bitter, citrus smaken. Als de whisky even heeft gestaan komen er meer fruittonen naar boven, een vanille/honingachtige tonen, noten, karamel en wat kruiden
Finish: kort, bitter/droog een laatste vleugje zoetigheid.

Mijn mening:
Het is niet de beste whisky die ik ooit heb geproefd, er zit wel een bepaalde gelaagdheid / complexiteit in maar die komt niet lekker naar voren, de balans is er niet. Eerder een mooie whisky voor koken en foodparing, bij de juiste combinaties kan deze whisky schitteren.