Ook zo’n dingetje: Octomore

Wat is het nou met Octomore?
Octomore is duur, staat op een gigantisch voetstuk en iedereen lijkt er over mee te willen kunnen praten. Het is een cult-whisky geworden, best wel goed voor een experimentele lijn. Volgens de Progressive Hebridean Distillers (Bruichladdich) is het idee na een paar drams ontstaan. Wat als we de heftigst mogelijk geturfde gerst whisky gaan maken.

Wat is Octomore eigenlijk?
Ochdamh-mòr of Octomore is ‘s werelds zwaarst geturfde whisky. De cijfers liggen tussen de 130 ppm (eerste editie) tot 258 ppm (6.3 Islay Barley). Zoals je ziet is de ppm bijna verdubbeld  tussen versie 1.1 en 6.3. Let wel het is de zwaarst geturfde gerst, wat er in de uiteindelijke spirit en later de whisky zit is natuurlijk minder. Octomore is ook een vrije jonge whisky al proef je dat er niet altijd aan af. Gemiddeld is’ie zo’n 5 jaar oud.

Ik moet bekennen, ik was ook benieuwd naar deze cult whisky en heb ‘m afgelopen jaar in Den Haag geproefd (versie 6.3) zonder dat ik wist wat ik dronk er was rook, lichte ziltigheid, volheid maar jonge trekjes… raar maar lekker! Geobsedeerd ben ik niet en de prijs schrikt mij nog degelijk af (130 – 150 euro), voor dat geld kun je andere lekkere dingen kopen…