Het alcohol percentage van whisky

Ik kreeg laatst een vraag, over het alcohol percentage van whisky, die ik niet kon beantwoorden. Tot mijn grote geluk kreeg ik een dag later ook het antwoord op de vraag van de vraagsteller zelf! Hoe mooi kan het gaan?!

De vraag ging erom waarom veel whisky’s een percentage van 40% of 43% alcohol hebben. Er zijn uiteraard ook heel veel andere percentages maar de hoeveelheid van deze twee valt wel op. Het gevonden antwoord luidt als volgt:
40% is het wettelijk minimum percentage voor whisky en door de whisky die tegen een hoger percentage uit het vat komt kun je makkelijk verdunnen waardoor je meer liters krijgt die je tegen een lagere (lees: aantrekkelijkere) prijs kunt verkopen. Bij export whisky’s verhoog je het percentage iets (naar 43% of zelfs 46%) om beter te concurreren met de lokale vergelijkbare producten, alcohol percentage wordt nog wel eens verward met kwaliteit. Deze kleine verhoging biedt dus “meer kwaliteit” maar nog wel een aantrekkelijke prijs.

Tegenwoordig blijven we vooral hangen in de leeftijd die op fles staat: een 18-jarige zou kwalitatief beter en lekkerder dan een 12-jarige variant en een “nas” (no-age-statement) zou al helemaal niks zijn. En in datzelfde rijtje zou een single malt beter dan een blended whisky. Gelukkig gooit de industrie hier eens flink roet in het eten: want welke is nou lekkerder / beter:¬†“Glenfiddich 18” (single malt) of de “Ordha 21” (blend)?