De chemie van de Schotse maltwhisky

Dat is de titel van een boek van Robin Brilleman. Ik heb het boek inmiddels al 4 jaar liggen en er nog niet in gekeken. Het is nota bene een gesigneerd exemplaar (gesigneerd tijden het IWF in Den Haag na de tweede sessie, dus na de nodige glaasjes geproefd te hebben ;-). Een dag of drie geleden ben ik begonnen met ‘wat er in te lezen’ en ben inmiddels gefascineerd door de hoeveelheid informatie die hij op natuurlijk leesbare wijze kan opschrijven. In vijf bladzijden heb ik al zoveel geleerd over gerst (de soorten gerst die er waren en zijn waarom bepaalde gebruikt werden, waarom nu weer andere (oude soorten) gerst gebruikt worden en de smaakinvloed van de gerst soorten met nog wat weetjes over een paar distilleerderijen en hun gerst. Ik ben nu heel benieuwd wat het hoofdstuk ‘gist’mij gaat leren! Meer weten over dit boek of de schrijver dan kun je terecht op de site www.whiskyinformatiecentrum.nl. De site is een beetje aftands maar geeft wel wat extra informatie. Het boek is wat mij betreft een aanrader (102 Mythen uit Whiskyland overigens ook).